Onderhoud

Een goed, veilig mes is schoon, heel en goed onderhouden.

Het mag vanzelfsprekend zijn dat men van een goed onderhouden mes lang plezier kan hebben.
Er zit verschil tussen verschillende soorten messen, maar over het algemeen is het het handigst om de tijd te nemen om het mes te verzorgen op het moment dat het opgeslagen wordt.
De volgende keer dat het in gebruik genomen wordt kan men er dan zeker van zijn dat het in orde is en dat bespaart ergernis!

Als een mes wordt opgeslagen, kunnen de volgende zaken nagelopen worden:


Verder is het zeker bij vouwmessen goed om na elk gebruik te controleren of het slot nog goed werkt en of het lemmet nog steeds geen zijdelingse beweging kan maken ten opzichte van het handvat (dat natuurlijk voor gebruik al gecontroleerd is..).

Schoon maken
Hoe een mes schoon gemaakt moet worden hangt in zekere mate van het soort mes af.
Een tafelmes kan gewoon de afwasmachine in (of, mee met de afwas).
De gewone 'dolk'-achtige messen zijn even eenvoudig, zij het dat opgelet moet worden dat het handvat niet ondergedompeld wordt in water als de angel zichtbaar is of het handvat uit 2 delen bestaat. Er kan dan water tussen het materiaal van het handvat en de angel in kruipen waardoor roest kan optreden, of dat het materiaal van het handvat er niet goed tegen kan.

Een vouwmes is vaak meer werk omdat er bewegende delen zijn waar vuil zich in kan werken. Vooral (fijn) zand etc. zijn funest voor vouwmessen en slijten vooral de pen door het lemmet die het lemmet aan het handvat verbindt af. Na verloop van tijd komt er speling tussen de pen en het lemmet waardoor het niet veilig meer te gebruiken is.
Daarnaast zal vuil en zand in een vouwmes het openen lastiger maken en zowel het lemmet als het handvat intern bekrassen en beschadigen.
Het is dan ook belangrijk om regelmatig een mes te controleren en volledig schoon te maken!

Opslag
Als een mes voor langere tijd wordt opgeslagen, dan is het een goede gewoonte om dit op een juiste manier te doen.
Als een mes wordt opgeslagen, dan is het belangrijk dat het allereerst in orde is, maar daarnaast ook beschermd wordt tegen invloeden als vocht, vuil, enz.
Een survival en bowie type mes heeft altijd een foudraal. Als dit een leren foudraal is, dan heeft ook deze verzorging nodig zodat het leer niet uitdroogt en barst.

Het mes zelf, ervanuitgaand dat het droog, schoon en geen gebreken vertoont, is simpel te verzorgen met WD40!
Spuit het mes in met WD40, laat het even drogen en stop het vervolgens in het foudraal of vouw het in.
Leren foudraals kunnen verzorgd worden met leervet of schoenpoets, waarbij het eenzelfde behandeling krijgt als bij het poetsen van leren schoenen.
Kunststoffen foudralen hebben erg weinig onderhoud nodig. Als deze geen gebreken vertonen hoeft er niets aan te gebeuren, behalve eventueel schoon maken.