Gebruik van een mes

Een goed, veilig mes blijft veilig als het juist gebruikt wordt!

Een mes is gemaakt voor een bepaald doel. Met een groot kukri mes is het bijvoorbeeld vrij lastig aardappelen te schillen (hoewel groenten hakken er perfect mee kan..).
Het is dan ook net als bij gereedschap in een werkplaats belangrijk het juiste mes voor het juiste doel te gebruiken.

Controle voor gebruik
Net zo belangrijk als het juiste mes gebruiken is de controle voordat het gebruikt wordt.
Voordat een mes gebruikt wordt, is het verstandig om op de volgende punten te letten:


Is het antwoord op 1 van deze punten nee, dan is het niet verstandig het mes in de huidige staat te gebruiken, maar eerst de gebreken op te lossen of een ander mes te gebruiken.

Tijdens gebruik
Tijdens het gebruik van een mes is het belangrijk constant in de gaten te houden of het mes geen gebreken gaat vertonen. Net als met een auto kunnen er verborgen fouten zitten in het metaal of andere onderdelen als het een vouwmes betreft.

Voorbeelden zijn:

Het slot van een vouwmes kan misschien wel werken, maar in slechte staat zijn waardoor het alsnog los schiet als er kracht op wordt gezet of net een verkeerde beweging met het mes wordt gemaakt. De gevolgen daarvan kunnen vervelend zijn voor de vingers.

Bij een survivalmes met hol handvat loopt de angel niet door het handvat, maar stopt het vrijwel direct na de stootplaat. Een borging of moer in het holle handvat bevestigd het handvat aan het lemmet. Bij slechte verzorging kan de borging los raken of zelfs afbreken.

Bij elk mes kunnen verborgen metaalfouten voorkomen door bijvoorbeeld een slechte warmtebehandeling of iets dat een vorige eigenaar/gebruiker heeft gedaan (zoals verhitten van het lemmet). Met name bij de snede kunnen daardoor stukjes afbreken.

Veiligheid
Tijdens gebruik moet ook op de volgende zaken worden gelet om ongelukken te voorkomen: